8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

A Szemle díjai

November 9-e és 15-e között zajlott a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban az ország egyik legjelentősebb, kétévente megrendezett gyermekszínházi fesztiválja.
ellenfény | 15. 11. 20.

 

Az ide szemlére az elmúlt két évben született magyar nyelvű gyermek- és ifjúsági előadások közül 80 előadást neveztek az alkotók. A szemletanács tagjai (Szakall Judit diákszínjátszó rendező, Kaposi László rendező, drámatanár, Réczei Tamás rendező és Sándor L. István színházi szakíró) ezek közül 14 társulat (Fabók Mancsi Bábszínháza; Bárka-produkció; Bóbita Bábszínház; Mesebolt Bábszínház, Mentőcsónak-Füge, Jászai Mari Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet, József Attila Színház, Káva Kulturális Műhely Egyesület, Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, Harlekin Bábszínház, Tatay Színház, Budapest Bábszínház) előadásait válogatták be a versenyprogramba.A szemletanács további 36 produkciót ajánlott az oktatási- és közművelődési intézményeknek meghívásra, megtekintésre.

 

A Juszczák Zsuzsa szervezte fesztivál zökkenőmentesen, jó hangulatban, nagy közönségérdeklődéssel zajlott, az előadásokat tartalmas szakmai viták követték (amelyeket Sándor L. István moderált).

 

Az előadásokat négy tagú szakmai zsűri követte ( Csizmadia Tibor rendező, Láposi Terka bábrendező, bábpedagógus, Stuber Andrea színikritikus és Vasvári Csaba színművész). Ők ítélték oda az alábbi díjakat. három produkciónak ítélte oda fődíjat, s 3-at különdíjjal jutalmazott. Mindkét csoportban szerepel a Mesebolt egy-egy produkciója.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárság

KÜLÖNDÍJAI  (2 X 200.000 Ft)

 

 

MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ: A HAZA

Krystina Milobedzka darabját fordította és rendezte: Veres András. Tervezte Mátravölgyi Ákos.

Szereplők: Lehőcz Zsuzsa, Dénes Emőke, Kovács Bálint, Kőmíves Csongor, Takács Dániel,

 

haza

 

Az alkotók azon ambíciójáért, hogy fontos, elvont tartalmakat juttatnak el a gyerekközönséghez játékosan, invenciózus és asszociatív módon; a rendező egyszerűségében elegáns, nagyvonalú elképzeléséért és a megvalósításban megnyilvánuló kreativitásért.

 

 

KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ–K.V. TÁRSULAT: FÜGGÉSBEN

Az előadás Szűcs Zoltán Addictus című műve nyomán készült.

Rendező: Czukor Balázs; Színházpedagógiai konzulnes: Végvári Viktória; Alkotótárs: Surányi Viktória

Szereplők: Bárdi Gergő, Burján Fanni, Hajdú Csilla, Ivák Bence, Krausz Gábor, Molnár Zsófia Boróka, Némedi Árpád, Száger Zsuzsanna, Urbanivits Krisztina

 

fuggesben

 

Az alkotók azon törekvéséért, ahogyan társadalmi problémát mutatnak meg kortársi módon, szórakoztatóan és elgondolkodtatóan; megtalálva az optimális hangnemet, stílust és színházi formát a megszólalás érvényességéhez és élményszerűségéhez.

 

 

 

A Nemzeti Kulturális Alap

KÜLÖNDÍJA (200.000 Ft )

 

 

HARLEKIN BÁBSZÍNHÁZ: HAMLET

Rendező: Somogyi Tamás; TervezőJakob Nóra

Szereplők: Horváth Virgil, Mészáros Pancsa, Kosznovszky Márton, Sóvári Csaba, Soó Gyöngyvér, Monár Zsófia Boróka

 

hamlet

 

A rendezés, a színpadra állítás művészi ambíciójáért, amellyel egyéni megközelítési módot és sajátos formanyelvet talált a legnagyobb és leggazdagabb Shakespeare-drámához, és így a produkciót nemcsak a tizenévesek, hanem az idősebb nézők számára is sikerült izgalmas kalanddá tennie.

 

 

 

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium

FŐDÍJAI (3 X 300.000 Ft)

 

 

 

FABÓK MANCSI BÁBSZÍNHÁZA: VITÉZ LÁSZLÓ ÉS VAS JULISKA

Írta, rendezte, játssza: Fabók Marian

Bábok: Grosschmid Erik; Díszlet: Keresztes Nagy Árpád

 

vitez-laszlo-es-vas-juliska

 

Fabók Mariannak színház- és vásáribábjáték-történeti tettéért: személyében színésznő először játszik Vitéz Lászlót, hozzá megteremtette a klasszikus figura szeretnivaló párját, Vas Juliskát, s ezt az autentikus párost csodálatos kedéllyel és rendkívüli kommunikációs képességgel prezentálja a gyerekközönségnek.

 

 

MENTŐCSÓNAK–FÜGE: ÚJVILÁG

Írta és rendezte: Pass Andrea, Drámapedagógus: Takács Gábor

Szereplők: Sztarenki Dóra; Szamosi Zsófia, Kovács Lehel, Porogi Ádám, Hajduk Károly

 

uj-vilag

 

Az alkotók érzékeny problémafelvetéséért; az alaposan átgondolt, precíz és didaxis kerülő írói-dramaturgi munkáért; a könnyed térkezelésért; az ökonomikus, színész-centrikus rendezésért és az öt szereplő lenyűgöző játékáért.

 

 

 

BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ–MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ: TÍZ EMELET BOLDOGSÁG

Gimesi Dóra meséjét színpadra alkalmazta: Veres András; Díszlet: Grosschmid Erik; Báb: Bartal Kiss Rita; Zene: Teszárek Csaba

Játssza: Hannus Zoltán

 

tiz-emelet-boldogsag

 

Az előadás komplett gyönyörűségéért; a mese leleményes színpadi feldolgozásáért, a képi világ és a bábok ihletett, minuciózus megjelenítéséért; az egyszemélyes előadó, Hannus Zoltán szívmelegséget keltő alakításáért és az egész produkció koherens mivoltáért.

 

 

A 8. GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZI SZEMLÉRE meghívott valamennyi társulat megkapta a SZEMLE DIPLOMÁT, a magas szakmai színvonalon bemutatott előadásokért.