Természetes Vészek Kollektíva

Három tollát hullató tüllmadár

Aura – Természetes Vészek Kollektíva

Szűcs Edit és Árvai György harmadik közös divatszínházi munkája, a Design Héten bemutatott Bőr-hártya és Por-hüvely után az Aura címet viseli. De ne a kisugárzásra, életenergiákra, csak látók számára érzékelhető szivárványos tüneményre gondoljunk, inkább egy kalitkára, amelyre rádobtak egy könnyű anyagot, így körvonalazódik a formája. Az idei bemutatón nem a divat, nem a jelmez, nem a szabás, nem az extravagancia, hanem a fojtogató anyag győzedelmeskedett.

Fehér Anna Magda | 11. 10. 5.

A felelősséggel kérdező ember

Árvai Györggyel beszélget Gyimesi Ágnes Andrea

Árvai György (1959) látványtervező, zeneszerző, rendező. 1984-ben megalapította a Természetes Vészek Kollektívát, amely azóta is az egyik legfontosabba független társulatnak számít. Bozsik Yvette-tel együtt készített előadásaik nagy figyelmet keltettek a 80-as években. Újabb produkcióik a mozgást, filmet, kortárs zenét, performance-ot újfajta szcenikai hatásokkal ötvözik. Árvai György 1988-ban diplomát szerzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán díszlettervező szakán. Azóta rendszeresen készít látványterveket színházi előadásokhoz és filmekhez. Gyimesi Ágnes Andrea interjúja.

Gyimesi Ágnes Andrea | 11. 09. 29.

Kifutó-koreográfia

Por-hüvely – Természetes Vészek Kollektíva és Szűcs Edit

Diszfunkcionális, interaktív, divatos, táncos és irodalmi. Mindez ráadásul színház. A színlap remek: jól hangzik, érdeklődést kelt, titokzatos, sokat sejtető, és mint kiderül, megbízható összefoglalót ad. Az összkép mégis bonyolultabb.

Kelemen Orsolya | 10. 10. 7.

Macska-egér harc

Jom & Terry variációk - Természetes Vészek Kollektíva

A Természetes Vészek Kollektíva Jom & Terry variációk című előadása zárja a sort a Trafó idei Képek Ideje - Temps d'Images Fesztiváljának programjában. Ez egyben az egyedüli magyar produkció is.

Sors Vera | 10. 03. 2.

Kő a vízbe dobva

Halál-tours - Természetes Vészek Kollektíva

Az idei Kortárs Drámafesztivál nyitóelőadása Árvai György Halál-toursa volt. A trilógia  külön-külön készült darabjai (nem először) egy este voltak láthatók különböző helyszíneken, amelyek között busz szállította a nézőket (maga a busz is helyszínné változott, sőt az utazás is „előadássá" alakult). Az előadások világáról, művészi koncepciójáról Árvai Györggyel beszélgettünk.

Sándor L. István | 08. 11. 22.