Mi történik a héten?

Független színház, kőszínház, kortárs tánc

A hétvége eseményei közül több független színházi előadást és egy kőszínházi premiert ajánlunk. Rusznyák Gábor Goldoni-átiratot rendez Kecskeméten, Kárpáti Péter újabb improvizációs technikával készült darabot rendez a Jurányiban, „dokurevüt" állít színpadra Simányi Zsuzsa a Stúdió K-ban (ahol ismét műsorra került egy új gyerekelőadás is). És Sepsiszentgyörgyön is bemutatják Frenák Pál új előadását.
Ellenfény | 18. 11. 15.

 

Frenák Pál: Wa_ll – sepsiszentgyörgyi bemutató (2018. november 16-17.)

 

Csütörtökön kerül sor Frenák Pál és a sepsiszentgyörgyi M Stúdió együttműködésében készült előadás premierjére Sepsiszentgyörgyön. A Wa_ll bemutatója november 1-én és 2-án volt a Trafóban. A koprodukció előzményének a szintén Frenák Pál rendezésében készült To_R tekinthető, amelyet 2017-ben mutatott be az M Stúdio, és azóta több mint 20 alkalommal játszották, nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem különböző erdélyi városokban, sőt a bukaresti Országos Színházi Fesztiválra is meghívást kaptak.

 

Wa ll foto sepsi

 

Az előadás sikere inspirálta a további együttműködésre Frenák Pált és az M Stúdiót. A Wa_ll című előadásban a két társulat művészei – az M Stúdió színészei és Frenák Pál táncosai – immár együtt lépnek színpadra, a színház és a tánc organikus működését kutatva. A próbafolyamat egy része Budapesten zajlott, majd ezt követően Sepsiszentgyörgyön folytatódott a közös munka, hisz az M Stúdió további három színészével is kiegészült az alkotócsapat. A sepsiszentgyörgyi változatban a M Stúdio csapatából Deák Zoltán, Polgár Emília, Gáll Katalin, Szekrényes László és Veres Nagy Attila látható, Frenák Pál Társulatból pedig Esterházy Fanni, Lőrincz Emma és Maurer Milán lép színpadra. A produkció két külföldi táncossal egészül ki: a portugál Anibal dos Santos és az ír Eoin MacDonncha is színpadra lép.

 

Csáó – A Füge Produkció és a Titkos Társulat előadása a Jurányiban (2018. november 16-17.)

 

Stefanovics Angéla körberajzolja magát alcímet kapta az a kétszereplős monodráma, amelyet pénteken mutatnak be a Jurányiban. A furcsa műfajról ezt nyilatkozta a rendező, Kárpáti Péter: „Három évvel ezelőtt kezdtünk beszélgetni Endzsivel (Stefanovics Angéla – a szerk.) arról, hogy jó lenne csinálni egy szólót. Rengeteget gondolkodtunk, sok mindent kipróbáltunk. Viszont én irtózom a szólótól, a színház a kapcsolatteremtésről szól, mármost ha a színész csak a nézőkkel vagy senkivel, önmagával kommunikálhat, akkor gyakran szánalmasan egyedül marad, és a néző kukkoló szerepbe kerül. Vagy pedig stand up-szerű vicceskedés lesz belőle. Ezért vontuk be a CSÁÓ-ba Szabó Zolát, aki a Titkos Társulat másik oszlopos tagja. Egy olyan monodrámát csinálunk, ami kétszereplős."

 

Csao plakat

 

A darab alcíme is arra utal, hogy magából Steafanovics Angélából, az ő gondolataiból indul ki az előadás. „Endzsi mélyen tudatos színész, ezt abból látom, ahogy használja a kellékeket, a gondolatait, a testét, a ritmusokat. Tele van ellentmondással, úgy néz ki, mint egy tízéves utcakölyök kislány. Iszonyatosan jó ötletei vannak a próbán, nem mindig értem meg rögtön, először mérges leszek, azt hiszem, csak szívat, aztán elképedek, viszont minden öt ötletéből az egyik hatalmas baromság, és azt is rettentő nehéz kiszűrni" – mondta a színésznőről Kárpáti Péter.

Az előadás nagyrészt arra az improvizációs technikára épül, amelyre az utóbbi években Kárpáti Péter előadásai (és darabjai) épülnek. A Titkos Társulat két alaptagjának, Stefanovics Angélának és Szabó Zolának nagy szerepe van magának a módszernek a kidolgozásában is. „Néha engem is megdöbbentett, hogy mennyire bonyolult, izgalmas szöveg jön létre az improvizációk révén – mondta Kárpáti. – De használunk japán meseszövegeket is, mert Endzsi gyerekkorában igen szerette ezeket a japán rajzfilmeket."

 

Ítél a nép – Stúdió K Színház (2018. november 16.)

 

A hét másik független színházi bemutatóját Simányi Zsuzsa rendezi. A fizikai színházi rendezőként végzett alkotó dolgozott már a társulattal. 2015 októberében mutatták be a Határaink című előadást, amely improvizációkból és dokumentumokból szerkesztett, mozaikszerűen felépülő produkció volt. Alapvetően már akkor is a napi hírek középpontjában álló témáról, a menekültek problémájáról beszélt. De emellé odahelyezték az alkotók azt a hivatalos hírekben ugyan kevésbé meghatározó, de a mindennapokban egyre súlyosabban érzékelhető jelenséget, hogy Magyarországról is százezrek vándorolnak el, többnyire jól képzett, a szakmájukban elhelyezkedni tudó, nyelvet is beszélő, leginkább fiatal emberek. Az ehhez való viszony játékos vagy csendesebb formában, de személyes dimenziókat is kap az előadásban.

 

itel-a-nep-studi-k-jo

 

Az új előadás a második világháborút követően a háborús és népellenes bűntettekkel gyanúsítottak ügyét tárgyaló különleges intézménnyel, a népbíróságokkal foglalkozik. Erről az előadás egy konkrét ügy kapcsán beszél. A népbíróság nyolc évnyi fegyházban letöltendő börtönbüntetésre ítélte Kiss Ferenc színészt, aki 1944. október 15-től a Nemzeti Színház igazgatója volt, előtte a Színművészeti Akadémiát vezette, illetve a Színművészeti és Filmművészeti Kamara elnöke volt. Az előadás elsősorban Kiss Ferenc népbírósági tárgyalásának jegyzőkönyvét használja, ezt egészíti ki korabeli cikkekkel, hírekkel és zenékkel. Az előadás alapvetően arra a kérdésre keresi a választ, hogy bűn-e vagy inkább túlélési taktika belesimulni az éppen aktuális rendszerbe. Meddig lehet kiszolgálni az eszméket, és mikortól kezdenek ezek beleépülni az ember személyiségébe?

Az előadást Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nyakó Júlia, Sipos György, Spilák Lajos, Tabi Orsolya játssza, az élőzenét: Darvas Kristóf / Benkő Dávid szolgáltatja.

 

Odüsszeusz bolyongásai – Stúdió K Színház (2018. november 18.)

 

Bár szeptemberi bemutató, de most vasárnap délelőtt is játsszák a Stúdió K legutóbbi gyerekelőadását. A darab bizonyos értelemben folytatása a színház 10 évvel ezelőtt bemutatott nagysikerű, számos díjat elnyert gyerekelőadásának, a Rettentő görög vitéznek, hogy ez is a görög mitológiát dolgozza fel, ennek történeteit teszi elvenné a mai gyerek számára.

 

oduszeusz -bolyongasai-jo

 

A kiindulópontot ezúttal Homérosz eposza jelentette, ennek nyomán Tóth Réka Ágnes írta a szövegkönyvet. Az előadás tervezője és rendezője Németh Ilona, játékmestere Fodor Tamás volt. A zenét Spilák Lajos szerezte, aki egymaga az előadás narrátora, kara és zenekara is. A kisiskolásoknak szóló játék szereplői Sipos György, Nyakó Júlia, Homonnai Katalin, Pallagi Melitta, Lovas Dániel.

 

Carlo Goldoni: Nyaralás – Katona József Színház, Kecskemét (2018. november 16.)

 

Klasszikus színdarab mai átiratát állítják színpadra Kecskeméten. Carlo Goldoni (1707–1793) 1761-62-ben Velencében írta három egybefüggő darabját, a Nyaralásmániát, a Nyári kalandokat és a Nyaralás utánt. Az elfelejtett darabokat Giorgio Strehler mutatta be egyetlen művé összevonva 1954-ben. „A tizennyolcadik század egy csodálatos pillanatának árnyalt, szokatlan, érett valóságábrázolása nyűgözi itt le az embert – írja az olasz rendező. – A hangütés, Goldoni jellegzetes, ritmikus, pergő komédiázása, amely lassanként patetikus, fájdalmas regiszterekbe száll le. Maga a téma bűvöl el, ahogy Goldoni reális és szimbolikus, konkrét és elvont mivoltukban egészen hétköznapi eseményeket helyez történelmi megvilágításba – a nyaralás, emberek, akik élnek, szenvednek, szórakoznak, szeretnek, miközben a háttérben tévedéseivel, erényeivel és hibáival, értetlenségével kirajzolódik egy humanista társadalom modellje a francia forradalom küszöbén, útban a történelmi katasztrófa felé."

 

nyaralas-kecskemet-2-jo

 

Rusznyák Gábor rendező nem először foglalkozik a Nyaralás-trilógiával. 2003-ban már készített előadást belőle Kaposvárott, amelyben a hatvanas évekbe helyezi a történetet. „Túl vagyunk a finom költői stilizációk korszakán, a rendezőket nem érdekli a régi korok modorát a jelenbe áthajlító, artisztikus stíljáték. Nem olyan a világ, minden durvább, direktebb, undokabb, botorság volna számon kérni halott eszményeket. Ha úgy vesszük, a hatvanas évek fölidézése éppúgy stíljáték, mint a XVIII. századé. Még csak félmúlt, ironikus nosztalgia fűzi hozzá, ha nem is közvetlenül a rendezőt, de a fölmenőit s általuk az ország lakosság jelentős részét. Különböző televíziókban korabeli filmek, korabeli kvízek, korabeli kívánságműsorok mennek nagy sikerrel. »Rárendezni« a darabot egy akkori balatoni SZOT-szálló vagy vállalati üdülő külsőségeire éppoly stilisztika, mint rekonstruálni egy kétszázötven éves livornói albergót." – írta az előadásról 2003-ban Koltai Tamás.

 

nyaralas-kecskemet-jo

 

A mostani kecskeméti bemutató ajánlója így foglalja össze a darab cselekményét: „Filippo, a szenvedélyes kártyás filmproducer, lánya eljegyzésének alkalmából közös nyaralásra invitálja rokonait, barátait és egyben üzletfeleit. De mindenki tudja, hogy a nyaralás sosem úgy alakul, ahogy azt az emberi eltervezi – ezúttal szerelmi és anyagi bonyodalmak, titkok, és a mindent tudó (avagy tudni vágyó) személyzet teszik még izgalmasabbá a nyári kalandozást. A jelszó: nyaralunk, ha beledöglünk is!"

Az előadás főszerepeit Sirkó László, Dobó Enikő, Zayzon Zsolt, Märcz Fruzsina, Szemenyei János, Csapó Virág játssza.

 

A leadképen Frenák Pál Wa_ll című előadásának sepsiszentgyörgyi bemutatója

 

Heti ajánlónk 1. része itt olvasható