Tanulság nélkül

La Fontaine: Állatmesék – Badora Társulat

La Fontaine nevével előbb-utóbb minden alsó tagozatos gyerek találkozik az iskolában, ezért kézenfekvő és jó választásnak tűnik előadást készíteni számukra a fabulákból. A vállalkozás azonban számos problémát vet fel, amire a Badora Társulatnak nem sikerült meggyőző megoldást találnia.
Szűcs Mónika | 10. 10. 14.

Az első megoldandó feladat, hogy az önmagukban zárt, kerek egész történetek milyen dramaturgiával fűzhetők egymáshoz. A librettót jegyző Almási-Tóth András a La Fontaine-i állatseregletből választott egy főalakot, az Oroszlánt, aki vezére, uralkodója a körülötte lebzselő többieknek, a Hangyának, a Tücsöknek, a Nyúlnak, a Teknősnek, a Szarvasnak, a Békának, a Gólyának. Ám azt nem sikerült motiválnia, miért épp ezeket az állatokat választotta, és miért pont azok a történetek elevenednek meg, amik. A színpadi fikció által teremtett kvázi-reálszituációhoz (az Oroszlán enni kér, lefekszik, jön-megy) nem tudnak ízesülni a történetek, egyszerűen nem lelni az apropót, amiért előkerülnek. Az előadás nagyjából kétharmadát kitevő történetfüzért egyedül az köti össze, hogy az Oroszlán kommentálja azok tanulságait. Aztán a librettó behoz egy új szereplőt, a Rókát, aki színleléssel (vega lett, nem eszik állatot) és egy potyabulival maga mellé állítja az állatokat, az Oroszlánt meg elzavarják. A fordulatot az hozza, hogy a Róka alattomban csak elkezdi felfalni az alattvalóit, amit az Oroszlán leleplez, visszaszerezve ezzel pozícióját és a maradék alattvalók hódolatát. Nehezen védhető, mert felnőttes jópofizásnak hat az a hanyag szleng („na, spanom vagy, vagy nem vagy a spanom?”), amit ebben az utolsó harmadban beszélnek a szereplők.

 

allatmesek-barta-dora-1

Fotó: Dusa Gábor

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/1-2. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft


 

 

La Fontaine Állatmese

 

Díszlet: Miareczky Edit

Jelmez: Horn Enikő

Maszk: Kovács Dániel

Fény: Pető József

Zene: Solti Árpád

Dalszöveg: Karafiáth Orsolya

Dramaturg: Almási-Tóth András

Koreográfus-rendező: Barta Dóra

Szereplők: Kulcsár Noémi, Horváth Zita, Zombori Dorottya, Nagy Eszter Kata, Csere Zoltán, Feledi János, Kiss Róbert, Darabont Áron

Helyszín: Nemzeti Táncszínház

Bemutató: 2010. október 3.