„Szükség van erre a harsány kis fickóra"

Beszélgetés Pályi Jánossal

Pályi János (1959) manapság az egyik legjobb Vitéz László-játékos. A 80-as évek közepén alapító tagja volt a Ciróka Bábszínháznak, később a kolozsvári és a győri bábszínháznál dolgozott. A 90-es évek közepétől a Maskarás Utcaszínházzal járta a világot, több nagyszabású utcaszínházi előadás létrehozásánál bábáskodott. Szóló bábjátékosként számos fesztiválon játszott. Miközben a Vitéz László és az elátkozott malom című előadásával manapság is járja az országot, a befogadó színházként működő kaposvári BábSzínTért vezeti.

 

– Mit jelent a magyar bábosoknak Vitéz László?

– Nagyon remélem, hogy viszonyítási pontot, amivel lehet ugyan vitatkozni, esetleg meg is lehet tagadni, de aztán tékozló fiúként vissza lehet hozzá térni, mert ez mindenképpen megkerülhetetlen hagyományunk. Aki bábszínész, annak elsősorban kihívást jelent. Aki még nem próbálta ki Vitéz Lászlót – akárcsak egy etűdben vagy egy főiskolai gyakorlatban – az nem is igazi bábjátékos. A rendezők és a képzőművészek számára viszont inspirációforrást jelent. Hál' Istennek, jó kezekben van Kemény Henrik és családjának hagyatéka, így lehet belőle meríteni. De nemcsak Heni bácsi életművéből, hanem az európai vásári bábjáték nagy tradíciójából is, amely mindenütt a világon beleszövődik a kortárs színházművészetbe is. Heni ennek a műfajnak tényleg az egyik kimagasló csúcsa, afféle világszenzáció.

– Azt mondod, hogy a színházművészetben is helye van Vitéz Lászlónak?

– Mi az, hogy?! Hát persze! Az NDK egyik ikonikus előadása volt (a ma is hivatkozási pontul szolgáló) Kasperl a diktatúrában. Ez egy Übü királyhoz hasonló abszurd történetet jelenített meg. Olyan hatása lehetett az előadásnak, mint náluk a Marat/Sade-nak. Erről a kesztyűs bábokkal előadott Kasperl-játékról azt mondta a berlini főiskola animációs tanszékének vezetője, hogy valójában Heni bácsi játéka inspirálta. Egy magdeburgi fesztiválon látták őt. Ugyancsak Heni bácsi inspirálta Josef Kroftának, a Drak színház nagyszerű rendezőjének (és egyetemi tanárnak) az előadását, a Petruska házasodik címűt. Ez is egy világszínvonalú produkció. A Drak Színházat ugyan bábszínháznak nevezik, de valójában totális színháznak kellene hívni. Krofta nemcsak a cseh bábkultúra, hanem az egész színházművészet kiemelkedő alkotójának, megkerülhetetlen pontjának számít. Kroftáék ki is vitték a próbafolyamatra Heni bácsit, egy hétig ott élt velük.

De nagyon sok más emberre is hatott a játékával. Mesélték például, hogy Bukarestben egy nemzetközi színházi fesztiválon azok, akik látták játszani, elkezdtek a nyakára járni, hogy játsszon még nekik. Így kénytelen volt a szálloda folyosóján felállítani a paravánt, és életre kelteni Vitéz Lászlót. Tulajdonképpen az egész magyar bábos világ valahogy e mögül a paraván mögül bújt elő. Kovács Ildikó 1956-ban Győrben látta Heni bácsi játékát, és akkor kötelezte el ő is magát mélyen a vásári bábjáték mellett. Akkor értette meg, hogy micsoda zseniális ember. Nemcsak jó bábjátékos, hanem magának a bábjátékosságnak is a megtestesítője.

– Te mikor találkoztál Vitéz Lászlóval?

– Kovács Ildikónak köszönhetem ezt a találkozást. Mert amikor Kecskemétre jött gatyába rázni a Ciróka társulatát, akkor vásári bábjátékokkal kezdte a munkát. Nekem azt mondta, hogy Vitéz Lászlót kell játszanom. Ekkor született két előadás, a Purgateátrium 3 és az én vásári játékom, a Vitéz László és az elátkozott malom. Kovács Ildikó számára elsősorban színésznevelési eszközt jelentett a vásári bábjáték, de számomra ezzel nagy találkozási lehetőséget teremtett Vitéz Lászlóval.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható

az Ellenfény 2015/8. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken. Az árushelyek listája itt olvasható.
Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

16. 03. 2. | Nyomtatás |