Utazások téren és időn át

Wayne McGregor: Woolf Works – Royal Ballet, London

Wayne McGregor első egész estés balettjeként hirdette a londoni Royal Ballet a koreográfus legújabb munkáját, a Woolf Works-öt. Kis csalás van a dologban, ugyanis bár valóban egy háromfelvonásos műről van szó, amely egy vezérfonal – Virginia Woolf munkássága – köré épül, tulajdonképpen három különálló etűdről van szó.

Megyeri Léna

McGregor 2006-ban lett első kortárs alkotóként a Royal Ballet rezidens koreográfusa, de eddigi rövidebb balettjeivel még nem sikerült maradéktalanul elnyernie a Covent Garden konzervatív közönségének kegyeit. Számára is nagy volt tehát a tét és a felelősség, ugyanígy a társulat számára is. A Royal Ballet, amely – főleg korábbi igazgatói, Frederick Ashton és Kenneth MacMillan nyomán – elsősorban narratív balettjeiről híres, folyamatosan próbál olyan utódokat találni, akik tovább tudják vinni a hagyományt, mégis modernséget csempésznek a patinás falak közé. Az elmúlt években Christopher Wheeldon és a rendkívül fiatal Liam Scarlett mutatkozott be új cselekményes balettekkel, most pedig eljött Wayne McGregor ideje, hogy kipróbálja magát ezen a területen.

Virginia Woolf a 20. századi modern irodalom egyik legnagyobb hatású alakja, többek között bátor témaválasztásai és kísérletező narratívája okán. Ugyanakkor élettörténete is legalább olyan híres, mint regényei, és könyvei mind mélyen önéletrajzi ihletésűek. Nem meglepő hát, hogy a Woolf Works-ben is gyakran egybemosódik fantázia és valóság, az írónő élete és történetei. A három rész mindegyike Woolf egy-egy regényéből merít ihletet, de a koreográfus (valamint dramaturgja, Uzma Hameed) szándéka hangsúlyozottan nem az egyes könyvek cselekményének leképezése, hanem sokkal inkább szellemiségük megragadása volt.

Az első rész, amelynek címe I now, I then, a talán leghíresebb Woolf-regényen, a Mrs. Dalloway-en alapul, és az írónőtől fennmaradt egyetlen hangfelvétellel kezdődik, amelyen az angol nyelvről beszél. A könyv egyik központi témája az emlékezés, múlt és jelen keveredik és mosódik egybe folyamatosan. A díszlet három különböző méretű, hatalmas képkeret, amelyeknek lassú ide-oda forgása jelzi az idősíkok váltakozását. A három közül ebben a részben a leginkább felismerhetők az inspirációul szolgáló regény karakterei, és követhetők viszonyaik. Clarissa Dalloway (egyben Virginia Woolf) az 52 éves Alessandra Ferri (pont annyi idős, mint Mrs. Dalloway a történetben), a Royal Ballet egykori prímabalerinája, akit Wayne McGegor csábított vissza a londoni Operaház színpadára. A színpadtól távol ülve arcát nem, csak mozdulatait tisztán látva sosem mondanánk meg sem a korát, sem azt, hogy nyolc évnyi „nyugdíj" után tért vissza. Végtagjai végtelenül hosszúak, tánca elegáns, pontos és érzelemteli. A forgó képkereteken ki-be lépve tűnnek elő Mrs. Dalloway életének alakjai: férje, korábbi szerelme, fiatalkori barátnője (akivel egyszer ártatlan csókot vált, ami aztán életének meghatározó pillanatának bizonyul), valamint a háborúból visszatért, poszttraumás stresszben szenvedő Septimus, aki bár a történet szerint sosem találkozik Clarissával, de sorsukban sok párhuzam felfedezhető, és a nő rokon léleknek véli a tragikus sorsú veteránt. Az első szereposztásban a Woolf Works Ferri mellett igazi sztárparádét vonultat fel. Az első részben – bár mindenki remekül táncol – külön említésre méltó még a fiatal Clarissát alakító Beatriz Stix-Brunnel, aki Ferri ellenpontjaként légiesebb, könnyedebb mozdulatokkal érzékelteti Mrs.Dalloway ifjúságát.

Az I now, I then nagyon más, mint Wayne McGregor eddigi munkái.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2015/3. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken. Az árushelyek listája itt olvasható.
Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában, a Katona József Színház könyvesboltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

15. 07. 21. | Nyomtatás |