Mit mond a múlt?

Bessenyei György: A filozófus – Katona József Színház

 Meglepetést keltett, hogy a Katona József Színház egy alig játszott művet, Bessenyei György irodalomtörténeti jelentőségű darabját, A filozófust tűzte műsorra. Az előadásból azonban nem csak az derül ki, hogy Gothár Péter rendezőnek határozott víziója volt arról, hogy miképp lehet ma érdekesen, érvényesen színpadra állítani a darabot, hanem az is, hogy egyértelműen a jelennek szóló mondanivalója van a darabbal. Az előadást Szűcs Mónika és Sándor L. István elemzi.
Szűcs Mónika-Sándor L. István

 

A filozófus

 

A Katonára egyáltalán nem jellemző, hogy az irodalomtisztelet alakítaná a műsorpolitikáját. Ezért volt meglepő A filozófus bemutatásának híre. A magyar felvilágosodás megteremtőjeként számon tartott Bessenyei György darabja 1777-ben jelent meg Pesten. Az 1790-es években, a magyar nyelvű hivatásos színjátszás születésének éveiben színpadi élete is támadt a darabnak: A filozófus az első hivatásos társulat első ősbemutatója volt 1792. június 4-én a budai Duna-parton álló deszkaszínházban. Pontyi („az igaz magyar”) szerepét az utókor által társulatvezetőként számon tartott Kelemen László alakította. A hangsúlyeltolódást jól jelzi, hogy a következő évben már A filozófus és az igaz magyar címmel hirdették a darabot, amit aztán a vándortársulatok Pontyi címen tartottak életben.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/10. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 12. 4. | Nyomtatás |