Konkurencia vagy versenyszellem

Beszélgetés Tóth Imrével

 

- A struktúrán kívül vagy belül helyeznéd el a csoportotokat?

- Inkább a kettő között vagyunk. Tulajdonképpen egy éves harc vagy játék, hogy meg tudjuk teremteni a produkcióink személyi és anyagi feltételeit. Nem vagyunk államilag támogatott színházi csoport, de az elnyert pályázatok révén mégis csak az államtól kapjuk a szükséges támogatást. De pályázunk különböző alapítványokhoz, illetve minden elképzelhető intézményhez.

- Nem zavar ez a folyamatos küzdelem és az ebből fakadó állandó bizonytalanság?

Varga Judit

- Mindaddig nem zavar, amíg létre lehet hozni a produkciókat. A támogatás nyilván függ az előadások minőségétől.

- Mennyiben szűkíti a lehetőségeiteket egy-egy előadás létrehozásánál ez a köztes helyzet?

- Az anyagiak persze befolyásolják az ötletek megvalósulását, de megfelelő kompromisszum árán is igyekszünk ragaszkodni eredeti elképzeléseinkhez. Főleg a jelmezt és a díszletet érinti ez a kompromisszum.

- Mekkora ma az érdeklődés a struktúrán kívüli színházi előadások iránt?

- Mi azért kértünk és kaptunk helyet a Merlin Színházban, mert azt láttam, hogy az alternatív színházak önmagukat kezdték nézni. Úgy éreztem, hogy nem nézőknek játszunk, hanem ugyanannak a szűk körnek. A folyamatos szakmai fintorok mellett megítélhetetlen volt, hogy milyen az, amit csinálok. Ki kellett próbálnom, milyen valódi közönség előtt játszani, egy tágabb kör elé tárni azt, amit én értékesnek gondolok. Mert a színházat persze lehet szigorú szakmai szemmel is vizsgálni, de valahol mégiscsak varázslat. Én világ életemben azért csináltam színházat, mert elemel egyfajta dologtól. Szerintem az úgynevezett átlagnéző is ezért jön ide. Egyébként úgy látom, paradox helyzet áll fenn az alternatív színházi műhelyek szövetkezéseiben. A különböző csoportok, amelyek hasonló körülmények között dolgoznak, ellenségesen viseltetnek egymással szemben. Mindenki úgy érzi, hogy konkurencia a másik. Én ezt inkább versenynek gondolom, és kifejezetten örülök, ha jó előadásokat látok másoktól.

- Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

- Most csakis globális tervekről tudok beszélni. Színházi munkáink mellett szeretnénk táncot tanítani és mozgással kapcsolatos dolgokat. De nem egy konkrét technikát szeretnénk továbbadni, hanem a személyiség felszabadítására irányuló tapasztalatainkat.

- Mi teremtene számotokra jobb munkafeltételeket a jövőben?

- Ezt hagyjuk, a panaszkodás magyar betegség.

- Mondhatod azt is, hogy te egy elégedett ember vagy.

- Az nem igaz, hogy elégedett vagyok. Például hiányzik a nyugodt próbalehetőség, jobb technikai felszereltségre lenne szükségünk. Jó lenne, ha megengedhetném magamnak, hogy egy konkrét témába merülve két-három hónapra visszavonuljak. És az sem megy, hogy Marival közösen rendezzünk, hiszen valamelyikünknek játszania kell.

08. 08. 4. | Nyomtatás |